Dreptul la grevă este guvernat de Legea nr. 62/2011 a Dialogului social și reprezintă un drept al salariaților cuprins în baza prevederile constituționale și ale Codului muncii, reprezentând încetarea voluntară și colectivă a lucrului de către salariați, în vederea apărării drepturilor legale, numai în limitele și în condițiile legii. Asa cum stipuleaza legislația în domeniu, hotărârea de a declara grevă se ia de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puîin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective. Astfel, fiecare persoană care se consideră afectată de dispozițiile acestei legi se poate alătura individual grevei pe care sindicatele o demarează, aceasta fiind deci o decizie individuală.
Pentru angajații unităților în care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel puțin unei pătrimi din numărul angajaților unității sau, după caz, ai subunității ori compartimentului.
Totuși, în cazul fizioterapeuților există o limitare legală a dreptului la grevă: Exercitarea dreptului la grevă implică – pe baza art. 43 din Constituție – și posibilitatea limitării lui legale pentru a se asigura starea normală de sanatate a populației. Astfel, Legea nr. 62/2011 a Dialogului social stabilește o serie de restrângeri și interdicții ale dreptului la grevă:
– În unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căi ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, caldură și apă, greva este permisă cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală.
Având în vedere cele expuse, preluate din literatura de specialitate, Colegiul Fizioterapeuților din România nu poate declanșa o grevă ci, atunci când consideră justificat, poate susține revendicările fizioterapeuților în momentul în care aceștia declară/declanșează o formă de grevă, în condițiile în care toți fizioterapeuții, membri ai Colegiului, ne dorim un sistem de sănătate care să respecte demnitatea profesioniștilor și a pacienților.